Ny bok: "Spioner i eget land" av Magne Lein

 

NRHF's medlem Magne Lein har gitt ut ny bok:
Tittel: Spioner i eget land
Forfatter: Magne Lein
Forlag: Genesis
ISBN: 82-476-0280-6
Antall sider: 360

Forlagets pressemelding kan leses her.

Norske radiooperatører i Secret Service, Kompani Linge, XU, Milorg og sovjetisk tjeneste 1940-45.

Radiospionenes jobb var andre verdenskrigs farligste, men viktigste enkeltjobb. Det mente General Dwight D. Eisenhower. De livsviktige morsesignalene måtte nå fram til London for enhver pris, de var de alliertes øyne og ører i det okkuperte Norge. Agentene rigget opp sendere på de utroligste steder: øde hytter i skogen, kalde og trekkfulle huler langs kysten, trange studenthybler – og noen ganger helt inne i fiendens leir.

Oppfinnsom, modig og aldri så lite frekk måtte man være for å unngå å bli oppdaget, og det var alltid overhengende fare for at tyskerne skulle klare å peile inn signalene og finne fram til hvor de kom fra. Hitler mente telegrafistene gjorde større skade, strategisk og operativt, enn noen annen enkeltgruppe. Han ga ordre om å skyte telegrafistene på stedet dersom de ble tatt på fersk gjerning.

Dette er den første samlede oversikten over stasjoner som sendte fra Norge under andre verdenskrig, med operatører og hjelpere. Boka gir samtidig et unikt innblikk i hvordan arbeidet ved stasjonene foregikk. Forfatteren har intervjuet en rekke sentrale personer, mange av dem har aldri tidligere uttalt seg om det de var med på under krigen


Forfatteren med et Berit-sett i noe så sjeldent som den originalkufferten de kom i fra UK (det har vært THETA-medlem Helmer Dahls sett), samt et Paraset (skal ha tilhørt Jan Linge).

Tilbake til prosjektsiden