Her er Asbjørn igang med Berit (type III mkII) på telegrafi. Kraftforsyningen er en 6 V akkumulator - altså et oppsett som ikke er helt ulikt det som var brukt under krigen.
Vi hadde også med oss en del lesestoff som interesserte kunne få kjøpt.  Det er usikkert om disse tre herrene på dette tidspunktet vurderte et mulig kjøp.
Det ble faktisk en del kontakter med Berit på telegrafi.
Her ser vi både "bilpark" og antennepark som ble brukt. Modellkammeret i bakgrunnen. De som har fartstid fra Jørstadmoen kjenner igjen bygningen som "depotet".
Her er litt av bilparken med Modellkammeret i bakgrunnen.
Dette er en M8 panserbil bygget av Ford. Denne modellen ble satt i produksjon fra ca. 1942. Den er også kjent under betegnelsen Greyhound. Utrolig at det er noen som klarer å holde slikt materiell i kjørbar stand.
Her er litt av den statiske utstillingen. Til venstre WS-22 og til høyre WS-19 (mkII). Vi kan også se ryggen på en GRC-9 tilkoplet en sveivegenerator.
Her ser vi en SSTR-1 (til venstre) altså en radio som var samtidig med Berit og brukt til samme formål.  SSTR-1 var utviklet av OSS (Office for Strategic Services) som var forløperen for det amerikanske CIA.  Til høyre er en NO/VRC-111. Dette er en norskutviklet HF radio som overtok etter GRC-9 som standard feltradio i hæren.
Her er vi inne på Modellkammeret og ser noe av linjemateriellet som har vært brukt opp gjennom årene både telefon og fjernskrivermateriell.
Her er engelsk utstyr - både telefoner og radioer.
Oppstilling som viser hvordan Berit settet ble brukt under krigen.
Norsk radiomateriell (og telefonmateriell) fra før krigen.
PRC-1088 - VHF radio anskaffet for å få erfaring med frekvenshopping. 
Til venstre GRC-112 hvor hovedkomponenten er NO/VRC-111. Til høyre en RT-524, amerikansk VHF radio fra 60 tallet. I midten en hjelpemottaker R-422.
GRC-9 m/sveivegenerator her vist i bruk under vinterforhold.
Amatørradiostasjonen som var idrift på Jørstadmoen.  De fleste radioamatørene som var innom her har et forhold til LA2J.

Bilder fra
Auksjon og loppemarked
Fielddays
Fra foreningen
Foreningen på besøk


Klikke på bildene så blir de større
Fieldday på Jørstadmoen 1. juli 2007

Årets fieldday ble arrangert på Jørstadmoen utenfor lokalene til Modellkammeret. Jørstadmoen har vært Hærens Sambands høyborg siden våpnet ble opprettet under og like etter krigen. Vi fant det derfor naturlig å stille med litt militær radioutrustning i to biler som er velkjente sambandsbærere: Volvo Felt (L3314N) utstyrt med GRC-165 HF og en RT-524 VHF radiostasjon samt en Mercedes GD240 utstyrt med NO/VRC 735 HF radiostasjon.  I tillegg hadde vi med oss et Berit sett (type III mkII), WS-19 og WS-22 alle vel kjente engelske radiosett brukt under krigen og sist men ikke minst SSTR-1 HF radio, GRC-9 HF radio, Racal TRA-922 HF radio og NO/VRC-111 - også HF radio. Invitasjon var også gått ut til medlemmer i Historiske Militære Kjøretøyers Forening (HMK) slik at det kom en del kjøretøyer i tillegg til de vi selv medbrakte.  Faktisk ble det så mange biler etter hvert at dette kunne utmerket godt også ha vært et HMK treff.

Dette radiomateriellet ble da brukt utover dagen og det ble en del kontakter både på telegrafi og telefoni.  Dette er gøy. Været viste seg også fra sin beste side så det var trivelig å være radio operatør.

Modellkammeret er et fantastisk museum for den som liker militært sambandsutstyr. Her kan en se hvordan utviklingen har vært på slike sambandssystemer fra tiden før krigen og opp til vår tid.

Under er en del bilder og beskrivelser fra arrangementet.

Alle foto er tatt av Hans Sæthre.
ADR: Tvetenveien 157, 0671 Oslo      TLF: 22 75 62 11
All kopiering av bilder eller artikler kun etter tillatelse fra NRHF. Medlemmers bruk av bilder, se egne regler