Antenneoppsett. Rart ingen fikk Whip Lash skader
Oppjustering av Beritsettet på Fjørkenstad setra. Klar for første kontakt.
CQ CQ de LA5MT. Morsesignalene tikker ut i eteren.
Figur 4 Olav Tømta igang på Militærantikknettet. Foreløpig med Racal og batterier før vi fikk aggregatet til å gå Legg merke til WS19 til venstre. I midten Ra200.
Olav ser på klokka - klar for en ny økt på Antikkmilitærnettet

Bilder fra
Auksjon og loppemarked
Fielddays
Fra foreningen
Foreningen på besøk


Klikke på bildene så blir de større
NRHF’S fieldday 2001

Av Asbjørn Ursin, LA5MT

  Det har vært en årelang tradisjon i NRHF å arrangere fieldday – altså en dag i året hvor en kan rigge opp radiostasjoner under litt feltmessige forhold og opprette radiosamband. År 2001 er intet unntak i så tilfelle og årets ”øvelse” ble avholdt på Totenåsen hvor vi hadde fått anledning til å låne Bjønnhaughytta til formålet. Stedsvalget var noe avsidesliggende, men vel egnet til formålet både sett ut fra et radiomessig synspunkt og ut fra et historisk sådan. Dette var stor aktivitet her under krigen fra hjemmefrontens side. Mye utstyr ble tatt imot i dette området i form av flyslipp. Videre var det aktivitet her med illegal radiosender.

  Under ledelse av Erik Andersen (Nr. 978) var vi 7 entusiaster i gang allerede på fredag ettermiddag med å henge opp forskjellige antenner. Været var upåklagelig – strålende sol. Det ble mye tråder etter hvert (dagen etter ble følgende kommentar overhørt fra en av de mange besøkende: Hva skal småfuglene sitte på her når alle disse trådene blir tatt ned igjen ??)

  Radioutstyret ble fordelt på to rom. Berit settet fikk et lite rom for seg selv sammen med autentisk utstyr fra krigens dager – på veggen hang en Stengun maskinpistol og på bordet ved siden av operatørplassen stod et Brengun maskingevær. Videre var det diverse proviant i orginal forpakning. Resten av radioene – GRC-165, Racal TR-922, WS19, SRA Ra200 samt en Kenwood TS-680 fikk plass i ”peisestuen”. Som kraftforsyning ble det klargjort to bensinaggregater da det ikke var innlagt strøm på hytta.

  Her må det skytes inn at vi var faktisk på lufta allerede sent fredag kveld. Da var vi virkelig på historisk grunn da vi med Berit settet, en 6 volts akkumulator og en rull antennetråd rigget oss til på selve Fjørkenstadsetra. Dette var et av hjemmefrontens dekksteder under krigen. Spennende var det å prøve Berit settet på 6 volts drift. Vibratoren hadde ikke vært brukt på mer enn 40 år, men den fungerte den. Det ble kjørt en QSO herfra den kvelden og det var en stor opplevelse. Selve ”fielddayen” opprant også med strålende sol. Dette er en ulempe radiomessig sett da folk foretrekker å finne på andre ting enn å sette seg på radiorommet og slå på radioen. Det ble ikke så mange kontaktene som ble kjørt, men det var aktivitet på 80 og 40 meter telegrafi og 80 meter SSB telefoni for radioamatører. Erling – LA3BI kjørte telefonisambandet på en utmerket måte, mens undertegnede opererte Berit settet på telegrafi. Antikkmilitærnettet var på lufta på frekvensen 6775 kHz og Olav (Nr. 199) var operatør her. Videre var det sporadisk aktivitet på 10 meter og 2 meter. Undertegnede gjorde også noen spredte anrop myntet på medlemmer av Historiske Militære Kjøretøyers Forening (mye radiofolk der også), men den gjengen forholdt seg taus.

  Som kompensasjon for den beskjedne aktiviteten på lufta så fikk vi til gjengjeld veldig mange besøkende til tross for den noe avsidesliggende beliggenheten. Flere krigsveteraner hadde tatt veien opp til oss og nikket gjenkjennende til mye av utstyret vi hadde rigget til. Videre hadde vi lokalpressen på besøk og resultatet ble en fin artikkel i Toten Bladet som ga utmerket PR for foreningen.

  Alt i alt var det et meget vellykket arrangement. Spesiell takk rettes til Erik Andersen for en utmerket koordinering av aktivitetene, Stein Amundsen for bæring av 6 volt akkumulatoren og Arve Ulsrud for fine bilder, god kaffe og gode pølser.
ADR: Tvetenveien 157, 0671 Oslo      TLF: 22 75 62 11
All kopiering av bilder eller artikler kun etter tillatelse fra NRHF. Medlemmers bruk av bilder, se egne regler